Αυχενική Μυελοπάθεια

Ορισμός: Η Αυχενική Μυελοπάθεια είναι βλάβη του νωτιαίου μυελού στο ύψος της Αυχενικής Μοίρας. Πρόκειται για χρόνιο εκφυλιστικό νόσημα που εκδηλώνεται μετά τα 40 έτη ύστερα από χρόνια καταπόνηση της περιοχής του Αυχένα.

Αιτιολογία:  Εκφυλιστικές αλλοιώσεις (Αυχενική Σπονδύλωση), εκτεταμένη κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, παλαιότερη στένωση νωτιαίου σωλήνα μετά από κοκκιώματα /οστεόφυτα / ράκη δίσκου/ υπερτροφία ωχρών συνδέσμων, σπονδυλική αστάθεια στα επίπεδα Α₃,₄,₅,₆ και ασβεστοποίηση του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου της  Α.Μ.Σ.Σ. Τέλος , μια άλλη μορφή της που μπορεί να προκληθεί είναι από μια οξεία δισκοκήλη που πιέζει τις μικρές αρτηρίες , οι οποίες αρδεύουν το νωτιαίο μυελό (πρόσθια νωτιαία αρτηρία, κλάδος σπονδυλικής).

Συμπτώματα:

·Αυχεναλγία, δυσκαμψία

·Αισθητικές διαταραχές άνω και κάτω άκρων: Αιμωδίες, καυσαλγίες, αίσθημα ¨καρφιά και βελόνες¨

·Μυϊκή αδυναμία άνω και κάτω άκρων

·Ελάττωση των αντανακλαστικών στα άνω άκρα στο επίπεδο βλάβης και αύξηση των αντανακλαστικών κάτω από το επίπεδο της βλάβης.

·Ορθοκυστικές διαταραχές ( απώλεια/ διαταραχές ούρων-κοπράνων) και σεξουαλικές διαταραχές

·Σπαστικότητα άνω και κάτω άκρων και κλόνος

·Σημείο Lhermitte. Παροδικά σοκ σαν ηλεκτρισμός, που διαχέονται στο σώμα προς τα κάτω με τη κάμψη του αυχένα.

·Σπάνια σπαστική παραπάρεση ή τετραπληγία.

·Ασαφής κλινική εικόνα λόγω το ότι μπορεί να γίνει σύγχυση με διάφορες απομυελινωτικές παθήσεις π.χ. Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ύπουλα και χωρίς να παρουσιάζουν πόνο με αποτέλεσμα ο ασθενής να το αντιλαμβάνεται μόνο όταν έχει χάσει ένα μέρος της μυϊκής ισχύος ή εμφανίσει μυϊκή ατροφία.

Θεραπεία:  Η Αυχενική Μυελοπάθεια αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία ή χειρουργείο. Στη συντηρητική θεραπεία έχουμε τα μυοχαλαρωτικά χάπια, το κολάρο και η φυσικοθεραπεία. Πιο συγκεκριμένα στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η αύξηση μυϊκού τόνου, η ενδυνάμωση άνω /κάτω άκρων – κορμού  και ασκήσεις συντονισμού και ισορροπίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι δύσκολη, ωστόσο σε περιπτώσεις που επιτρέπεται η επέμβαση είναι πιο αποτελεσματική και οριστική .

Γεώργου Σταυρούλα

Φυσικοθεραπεύτρια

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Χαράλαμπος Γκούβας: << Χειρουργική Νευροανατομία και Ορθοπαιδική Νευρολογία>>, έκδοση 2010.

Ιωάννης Βασιλούδης :<<Πρόσθια προεπέλαση για αφαίρεση Κήλης Δισκου Αυχένος και Σπονδυλοδεσία.  Κλινική εικόνα ως Πολλαπλή Σκλήρυνση >>, Ομιλία στην EEXOT,Μαϊος 1987.

Σημειώσεις Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ

 

 

·    American Association of Orthopaedic Surgeons AAOS : Orthopaedics Update Manual, 1987.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Νέα Άρθρα Αυχενική Μυελοπάθεια