Διαταραχές Ύπνου

 

 

Ο ύπνος είναι απαραίτητος κάθε μέρα για τον καθένα μας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση της ενέργειας μας καθημερινά.  Επίσης στον ύπνο πραγματοποιούνται ποικίλες διεργασίες απαραίτητες για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η έλλειψη ποιοτικού ύπνου να καταπονεί το σώμα μας και να καθιστά τον σωστό ύπνο ως βασική προτεραιότητα όλων μας.

Δυστυχώς, οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από χρόνιες ή μακροπρόθεσμες διαταραχές του ύπνου, ενώ 50 εκατομμύρια επιπρόσθετοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιστασιακά προβλήματα ύπνου. Το οικονομικό κόστος των προβλημάτων ύπνου είναι συγκλονιστικό! Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, το ετήσιο άμεσο κόστος των προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο στην Αμερική είναι 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 50-100 δισεκατομμύρια εκτιμάται η ζημιά σε έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με ατυχήματα, καταστροφή περιουσίας, έξοδα νοσηλείας και θανάτου. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 ατυχήματα ετησίως που συμβαίνουν στην Αμερική σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου.

Οι περισσότερες διαταραχές του ύπνου συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες: δυσυπνίες (δυσκολία ύπνου, δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου, υπερβολική υπνηλία) και παραϋπνίες (συμπεριφορικές διαταραχές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου).

Οι παραδοσιακές θεραπείες για τις διαταραχές ύπνου ποικίλλουν, ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση από την οποία το παιδί ή ενήλικας πάσχει. Πολλά προγράμματα θεραπείας περιλαμβάνουν φάρμακα για την πρόκληση ύπνου ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ειδικά βοηθήματα αναπνοής, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών CPAP μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας που είναι κοινά. Δυστυχώς, τα μηχανήματα αυτά μπορεί να είναι αρκετά περιοριστικά και άβολα, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες αποφασίζουν να ζήσουν με τα συμπτώματά τους, αντί χρησιμοποιούν αυτά τα βοηθήματα καθημερινά.

Στην ουσία ο εγκέφαλος είναι αυτός που ρυθμίζει τον ύπνο. Τα εγκεφαλικά κύματα αντανακλούν τις αλλαγές στις φάσεις του ύπνου. Πρόσφατα, η νευροανάδραση έχει χρησιμοποιηθεί ως μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για διάφορες διαταραχές του ύπνου. Υπάρχει μια νευρολογική συνιστώσα που σχετίζεται με τις διαταραχές του ύπνου, και αν αυτή διορθωθεί με την νευροανάδραση, βελτιώνει τον ύπνο με φυσικό τρόπο. Με βάση τις έρευνες τα στοιχεία δείχνουν ότι η νευροανάδραση επιδρά στους μηχανισμούς ρύθμισης του ύπνου με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κοιμούνται καλύτερα. Επειδή ο ύπνος όμως είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει πολλά συστήματα και για αυτό δεν είναι δυνατόν να πούμε πως η νευροανάδραση μπορεί να βελτιώσει πάντα τις διαταραχές του ύπνου. Παρόλα αυτά οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο μέρος των ασθενών αναφέρει αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μετά από κατάλληλη εκπαίδευση. Για την αποτελεσματικότερη θεραπεία αυτών των διαταραχών θα πρέπει να γίνει μια πλήρης αξιολόγηση του ύπνου, έτσι ώστε να εξεταστούν προσεκτικά πιθανοί παράγοντες που συμβάλουν στις διαταραχές του ύπνου και να διορθωθούν σε συνδυασμό με την νευροανάδραση.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Διαταραχές Ύπνου